Sök
Filter

Tvåvingar: Blomflugor del 1

Visst har vi alla avfärdat en irriterande fluga genom att vifta bort den med handen! Eller ännu hellre: plattat till kräket med en flugsmälla eller med mer teknisk finess lockat den till dödens klister på flugtejpen. Och ärligt talat, hur många av oss bryr sig egentligen om vilken fluga det är? Kliv in i en fantasivärld där invånarna är rustade med ryggsköldar, antennborst och ansiktsbucklor – och upptäck blomflugorna!
Lagerstatus: I lager
899 kr

Vissa blomflugor kan verka hotfulla eftersom de liknar getingar eller bin med svarta och gula färger. En del arter liknar humlor istället: de är kraftigt byggda och har päls. Men blomflugor flyger fridfullt runt sommarens saftkalas eller runt trädgårdens blommor, utan att vara det minsta farliga.

Lätta att känna igen

Jämfört med andra flugor är blomflugor oftast lätta att känna igen. Alla flugor har bara två vingar, vilket skiljer dem från till exempel getingar och bin. Blomflugor är startsnabba och kan flyga, manövrera och landa snabbt och exakt. Dessutom kan de hovra – sväva på ett och samma ställe – som helikoptrar. Därför heter blomflugor svirrefluer på danska och hoverflies på engelska. Sitt svenska namn har de fått för att de vuxna flugorna ofta besöker blommor och är viktiga som pollinerare.

Vegetarianer eller rovdjur

Larverna hos många blomflugor är rovdjur och gör nytta som synnerligen effektiva bladlusätare. Några kallas för råttsvanslarver och kan förekomma rikligt i vattentunnan vid stugknuten eller i den tillfälliga vattenpölen på gårdsplanen, och de lever av näringsämnen i vattnet. Andra blomflugelarver lever av växter.

Ökande antal arter

Blomflugor finns i hela Sverige, från norr till söder. Antalet arter ökar kontinuerligt, vilket troligen i första hand beror på det ökande intresset för blomflugor. Det handlar dels om att det finns fler amatörsamlare och insektsfotografer, dels om grundläggande forskning vid universitet och museer. Med andra ord är det inte säkert att vi har så många fler arter i Norden nu än tidigare, men vi lägger märke till dem i ökad utsträckning och har bättre verktyg för att snabbt kunna dokumentera och rapportera fynden.

Volymen är del 1 av blomflugor och ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Här beskrivs alla nordiska blomflugor inom underfamiljen Syrphidae. Andra underfamiljer, Eristalinae och Microdontinae, beskrivs i Blomflugor 2.

Läs mer

Fakta
Titel Tvåvingar : blomflugor. Diptera : syrphidae: syrphinae
Text Hans Bartsch
Bild Elizabeth Binkiewicz, Andrea Klintbjer, Anders Rådén, Erik Nasibov, Anna Nordin, Torbjörn Östman, Krister Hall och Christopher Reisborg.
Antal arter 169
Systematisk beteckning DH 53a
Innehåll Alla arter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det möjligt, och roligt, att ta reda på vilka arter man hittat. Insektsordningen tvåvingar (Diptera) innefattar både myggor och flugor, uppdelade på ungefär 30 respektive 80 familjer. Familjen blomflugor presenteras i Nationalnyckeln med två volymer. Denna volym behandlar underfamiljen Syrphinae med 169 arter och innehåller även en introduktion till familjen blomflugor.
Utgiven 2009-07-24
Sidantal 406
Utförande Skinnband (hårdband klätt med svenskt renskinn, trådbunden rygg, guldtoppsnitt)
Vikt 1990 g
Mått 230 x 285 x 35 mm
ISBN 9789188506672
Kunder som köpte denna köpte också

Tvåvingar: Blomflugor del 2

Den som invigs i blomflugornas fascinerande värld ska finna förunderligt vackra strukturer och märkliga levnadssätt. En del arters larver lever av växter, några lever av bladlöss, vissa lever i bon av getingar eller myror, medan andra lever under vattenytan i dammar och pölar.
899 kr

Stövsländor

Tittar man riktigt nära kan man upptäcka dem, stövsländorna. De är vanligare än man kan tro. Variationen i utseende är stor, från skira sländor med flortunna vingar till millimetersmå bleka och vinglösa boklöss. Ta med dig luppen och kasta dig ut i stövsländornas fantastiska värld av former, färger och beteenden.
899 kr

Skalbaggar: långhorningar

Långhorningar ståtar ofta med vackra färger, imponerande kroppsstorlek och synnerligen långa antenner. Därför har de ibland kallats just skalbaggsvärldens aristokrater. Det första mötet med en långhorning kan vara en minnesvärd upplevelse – som när en lång smaragdgrön myskbock flyger förbi framför näsan och med en duns landar på stugans faluröda panel.
899 kr