Sök
Filter

Tvåvingar: Blomflugor del 2

Den som invigs i blomflugornas fascinerande värld ska finna förunderligt vackra strukturer och märkliga levnadssätt. En del arters larver lever av växter, några lever av bladlöss, vissa lever i bon av getingar eller myror, medan andra lever under vattenytan i dammar och pölar.
Lagerstatus: I lager
899 kr

Lätta att studera

Jämfört med andra flugor är blomflugor lätta att studera. En varm vårdag flyger årets första blomfluga på jakt efter nektar och pollen bland markens blommor eller högt i trädens kronor, och så fortsätter det ända in på hösten. Ändå har blomflugorna länge svävat omkring oräknade och namnlösa. Under de senaste åren har dock intresset för blomflugor ökat kontinuerligt – och därmed kunskapen. Det finns fler amatörsamlare och det sker mer grundläggande forskning. Blomflugor kartläggs bland annat genom Svenska Malaisefälleprojektet och många blomflugor har fått svenska namn.

Volymen är del 2 av blomflugor och ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Här presenteras underfamiljerna Eristalinae och Microdontinae. Underfamiljen Syrphidae beskrivs i Blomflugor 1.

Blomflugor som tillhör underfamiljen Eristalinae är vanligen kraftigare byggda än de inom underfamiljen Syrphinae och känns, bland annat, igen på att skuldrorna syns väl och är tydligt behårade. I underfamiljen Microdontinae finns bara fem arter i Norden, som alla hör till ett och samma släkte. De är mer kompakt byggda än övriga blomflugor och de kan kännas igen på att mellankroppens ryggplåt, skutellen, har ett par tydliga utskott baktill. Larverna lever i myrornas bon där de äter ägg och larver.

Läs mer

Fakta
Titel Tvåvingar : blomflugor. Diptera : syrphidae: eristalinae & microdontinae
Text Hans Bartsch
Bild Elizabeth Binkiewicz, Andrea Klintbjer, Anders Rådén, Erik Nasibov, Anna Nordin, Torbjörn Östman, Krister Hall och Christopher Reisborg.
Antal arter 243
Systematisk beteckning DH 53b
Innehåll Alla arter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det möjligt, och roligt, att ta reda på vilka arter man hittat. Insektsordningen tvåvingar (Diptera) innefattar både myggor och flugor, uppdelade på ungefär 30 respektive 80 familjer. Familjen blomflugor presenteras i två volymer i Nationalnyckeln. Den här boken är del 2.
Utgiven 2010-01-08
Utförande Skinnband (hårdband klätt med svenskt renskinn, trådbunden rygg, guldtoppsnitt)
Vikt 2300 g
Mått 229 x 287 x 40 mm
ISBN 9789188506719