Vissa blomflugor kan verka hotfulla eftersom de liknar getingar eller bin med svarta och gula färger. En del arter liknar humlor istället: de är kraftigt byggda och har päls. Men blomflugor flyger fridfullt runt sommarens saftkalas eller runt trädgårdens blommor, utan att vara det minsta farliga.
Lätta att känna igen
Jämfört med andra flugor är blomflugor oftast lätta att känna igen. Alla flugor har bara två vingar, vilket skiljer dem från till exempel getingar och bin. Blomflugor är startsnabba och kan flyga, manövrera och landa snabbt och exakt. Dessutom kan de hovra – sväva på ett och samma ställe – som helikoptrar. Därför heter blomflugor svirrefluer på danska och hoverflies på engelska. Sitt svenska namn har de fått för att de vuxna flugorna ofta besöker blommor och är viktiga som pollinerare.
Vegetarianer eller rovdjur
Larverna hos många blomflugor är rovdjur och gör nytta som synnerligen effektiva bladlusätare. Några kallas för råttsvanslarver och kan förekomma rikligt i vattentunnan vid stugknuten eller i den tillfälliga vattenpölen på gårdsplanen, och de lever av näringsämnen i vattnet. Andra blomflugelarver lever av växter.
Ökande antal arter
Blomflugor finns i hela Sverige, från norr till söder. Antalet arter ökar kontinuerligt, vilket troligen i första hand beror på det ökande intresset för blomflugor. Det handlar dels om att det finns fler amatörsamlare och insektsfotografer, dels om grundläggande forskning vid universitet och museer. Med andra ord är det inte säkert att vi har så många fler arter i Norden nu än tidigare, men vi lägger märke till dem i ökad utsträckning och har bättre verktyg för att snabbt kunna dokumentera och rapportera fynden.
Volymen är del 1 av blomflugor och ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Här beskrivs alla nordiska blomflugor inom underfamiljen Syrphidae. Andra underfamiljer, Eristalinae och Microdontinae, beskrivs i Blomflugor 2.