Sök
Filter

Skalbaggar: långhorningar

Långhorningar ståtar ofta med vackra färger, imponerande kroppsstorlek och synnerligen långa antenner. Därför har de ibland kallats just skalbaggsvärldens aristokrater. Det första mötet med en långhorning kan vara en minnesvärd upplevelse – som när en lång smaragdgrön myskbock flyger förbi framför näsan och med en duns landar på stugans faluröda panel.
Lagerstatus: I lager
499 kr

Skåda skalbaggar - en ny hobby?

En del arter kan man artbestämma direkt på plats i naturen och det gör dem perfekta att ”skåda” precis som fåglar och dagfjärilar.

Namnet långhorningar kommer sig av att de flesta av dessa arter har långa antenner, ibland till och med längre än själva kroppen. En del arter, till exempel lövträdlöpare, reser ofta framkroppen med raka framben och ser aggressiva ut. 

Titta efter långhorningar i snår av brännässlor eller bland hundkäx. Eller på levande och döda träd där de ofta kryper. För långhorningarnas skull är det viktigt att den gamla skogen bevaras. Många långhorningar, till exempel större timmerman, är beroende av gamla och döda träd eftersom deras larver lever i ved och under bark, i vissa fall ända upp till tio år.

Volymen ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna och beskriver alla nordiska arter av familjen långhorningar.

Läs mer

Fakta
Titel Skalbaggar : långhorningar. Coleoptera : cerambycidae
Text Bengt Ehnström
Bild Alla illustrationer av långhorningar (hela djur) i anslutning till arttexterna är gjorda av Martin Holmer. Kompletterande illustrationer av långhorningar i övrigt och detaljer är gjorda av Göran Liljeberg. Mikroskopbilder är gjorda av Malin Birgersson. Miljöakvareller i introduktionen till Cerambycidae är gjorda av Liselotte Öhman.
Antal arter 128
Systematisk beteckning CY 91
Innehåll Alla långhorningsarter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det möjligt, och roligt, att ta reda på vilka arter man hittat. Arternas livsmiljöer visas i akvareller och värdväxterna i lättöverskådliga tabeller. Volymen inleds med ett introduktionskapitel till långhorningsfamiljen.
Utgiven 2007-10-18
Sidantal 304
Utförande Klotband (hårdband klätt med väv och med skyddsomslag, trådbunden rygg)
Vikt 1120 g
Mått 227 x 285 x 19 mm
ISBN 9789188506627
Kunder som köpte denna köpte också

Steklar: Myror - getingar

Myror och getingar har spännande och brokiga levnadssätt. Visste du till exempel att det finns myror som är både parasitiska och håller slavar? Eller att getingar kan leva helt för sig själva och inte bara tillsammans i samhällen?
599 kr

Tvåvingar: Blomflugor del 2

Den som invigs i blomflugornas fascinerande värld ska finna förunderligt vackra strukturer och märkliga levnadssätt. En del arters larver lever av växter, några lever av bladlöss, vissa lever i bon av getingar eller myror, medan andra lever under vattenytan i dammar och pölar.
599 kr

Fjärilar: Ädelspinnare - tofsspinnare

Natten är fjärilarnas tid! Svärmare och spinnare hör till den stora grupp fjärilar som traditionellt kallas nattfjärilar och som utgör ca 95 procent av alla fjärilsarter i Norden. Det finns många arter nära oss, men de lever sina liv i det fördolda. Du möter dem i mörkret när de flyger runt lampan vid stugknuten eller i skymningen när svärmare likt kolibrier flyger och stannar upp vid nattdoftande blommor.
599 kr