Sök
Filter

Skalbaggar: långhorningar

Långhorningar ståtar ofta med vackra färger, imponerande kroppsstorlek och synnerligen långa antenner. Därför har de ibland kallats just skalbaggsvärldens aristokrater. Det första mötet med en långhorning kan vara en minnesvärd upplevelse – som när en lång smaragdgrön myskbock flyger förbi framför näsan och med en duns landar på stugans faluröda panel.
Lagerstatus: I lager
499 kr

Skåda skalbaggar - en ny hobby?

En del arter kan man artbestämma direkt på plats i naturen och det gör dem perfekta att ”skåda” precis som fåglar och dagfjärilar.

Namnet långhorningar kommer sig av att de flesta av dessa arter har långa antenner, ibland till och med längre än själva kroppen. En del arter, till exempel lövträdlöpare, reser ofta framkroppen med raka framben och ser aggressiva ut. 

Titta efter långhorningar i snår av brännässlor eller bland hundkäx. Eller på levande och döda träd där de ofta kryper. För långhorningarnas skull är det viktigt att den gamla skogen bevaras. Många långhorningar, till exempel större timmerman, är beroende av gamla och döda träd eftersom deras larver lever i ved och under bark, i vissa fall ända upp till tio år.

Volymen ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna och beskriver alla nordiska arter av familjen långhorningar.

Läs mer

Fakta
Titel Skalbaggar : långhorningar. Coleoptera : cerambycidae
Vikt 1519 g
Text Bengt Ehnström
Bild Alla illustrationer av långhorningar (hela djur) i anslutning till arttexterna är gjorda av Martin Holmer. Kompletterande illustrationer av långhorningar i övrigt och detaljer är gjorda av Göran Liljeberg. Mikroskopbilder är gjorda av Malin Birgersson. Miljöakvareller i introduktionen till Cerambycidae är gjorda av Liselotte Öhman.
Antal arter 128
Systematisk beteckning CY 91
Innehåll Alla långhorningsarter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det möjligt, och roligt, att ta reda på vilka arter man hittat. Arternas livsmiljöer visas i akvareller och värdväxterna i lättöverskådliga tabeller. Volymen inleds med ett introduktionskapitel till långhorningsfamiljen.
Utgiven 2007-10-18
Sidantal 304
Utförande Klotband (hårdband klätt med väv och med skyddsomslag, trådbunden rygg)
Mått 227 x 285 x 19 mm
ISBN 9789188506627
Kunder som köpte denna köpte också

Fjärilar: Dagfjärilar

Dagfjärilarnas färgglada, vackra mönster och fascinerande beteende har fängslat människor i alla tider. Vem har inte upplevt det rogivande i att följa en citronfjärils till synes planlösa flygtur med blicken och snabbt inse att sommaren snart är här?
599 kr

Steklar: Myror - getingar

Myror och getingar har spännande och brokiga levnadssätt. Visste du till exempel att det finns myror som är både parasitiska och håller slavar? Eller att getingar kan leva helt för sig själva och inte bara tillsammans i samhällen?
599 kr

Tvåvingar: Blomflugor del 1

Visst har vi alla avfärdat en irriterande fluga genom att vifta bort den med handen! Eller ännu hellre: plattat till kräket med en flugsmälla eller med mer teknisk finess lockat den till dödens klister på flugtejpen. Och ärligt talat, hur många av oss bryr sig egentligen om vilken fluga det är? Kliv in i en fantasivärld där invånarna är rustade med ryggsköldar, antennborst och ansiktsbucklor – och upptäck blomflugorna!
599 kr