Sök
Filter

Fjärilar: Dagfjärilar

Dagfjärilarnas färgglada, vackra mönster och fascinerande beteende har fängslat människor i alla tider. Vem har inte upplevt det rogivande i att följa en citronfjärils till synes planlösa flygtur med blicken och snabbt inse att sommaren snart är här?
Lagerstatus: I lager
599 kr

Fjärilar flyger långt

De flesta känner nog till Sveriges vanligaste arter som påfågelöga, sorgmantel och nässelfjäril, men att det bland våra ca 120 arter finns fjärilar med namn som smultronvisslare, mnemosynefjäril och rovfjäril är kanske inte lika välkänt. Att vissa av våra arter flyttar precis som flyttfåglar är kanske också en nyhet för många. Amiralen gör en årlig flygtur från Sydeuropa, och tistelfjärilen flyger så långt som från Nordafrika och Mellanöstern. Alla dagfjärilar kan kännas igen på sina klubbformiga antenner med tunt antennskaft, och på att de i vila oftast håller vingarna sammanslagna över ryggen.

Samla fjärilar

Redan på 1700- och 1800-talen var det i västvärlden mycket populärt att samla vackra fjärilar. Nu, ett par sekel senare ökar åter intresset hos naturintresserade nordbor. Trenden är att studera dagfjärilarna i fält och gärna fotografera, snarare än att samla in dem. En annan metod är att håva in fjärilen och studera den i burk för att sedan släppa den fri igen.

Volymen ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna och beskriver alla dagfjärilsarter som påträffats i Norden.

Läs mer

Fakta
Titel Fjärilar: Dagfjärilar: Hesperiidae-Nymphalidae klotband
Text Arttexter är författade av Claes U. Eliasson. Introduktionskapitlet är författat av Nils Ryrholm och bestämningsnyckeln är gjord av Ulf Gärdenfors.
Bild De tecknade illustrationerna av fjärilar är gjorda av Martin Holmer. Flertalet illustrerade larver och puppor är gjorda av Karl Jilg.
Antal arter 140
Systematisk beteckning DE 50–54
Innehåll Alla dagfjärilsarter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det möjligt, och roligt, att ta reda på vilka arter man hittat. Volymen presenterar dagfjärilsarter i systematisk ordning från familjerna Hesperiidae till familjen Nymphalidae.
Utgiven 2005-04-01
Sidantal 407
Utförande Klotband (hårdband klätt med väv och med skyddsomslag, trådbunden rygg)
Vikt 1916 g
Mått 230 x 285 x 32 mm
ISBN 9789188506511
Kunder som köpte denna köpte också

Fjärilar: Ädelspinnare - tofsspinnare

Natten är fjärilarnas tid! Svärmare och spinnare hör till den stora grupp fjärilar som traditionellt kallas nattfjärilar och som utgör ca 95 procent av alla fjärilsarter i Norden. Det finns många arter nära oss, men de lever sina liv i det fördolda. Du möter dem i mörkret när de flyger runt lampan vid stugknuten eller i skymningen när svärmare likt kolibrier flyger och stannar upp vid nattdoftande blommor.
599 kr

Skalbaggar: långhorningar

Långhorningar ståtar ofta med vackra färger, imponerande kroppsstorlek och synnerligen långa antenner. Därför har de ibland kallats just skalbaggsvärldens aristokrater. Det första mötet med en långhorning kan vara en minnesvärd upplevelse – som när en lång smaragdgrön myskbock flyger förbi framför näsan och med en duns landar på stugans faluröda panel.
499 kr

Fältnyckeln Dagfjärilar

Med hjälp av Fältnyckeln kan du enkelt, snabbt och utan avancerad utrustning ta reda på vilken art du hittat! Informationen i Fältnyckeln är ett omarbetat urval från Nationalnyckeln. Här beskrivs de vanligaste arterna med bilder, utbredningskartor och kort information. För varje art finns det en direkt sidhänvisning till Nationalnyckeln.
149 kr