Sök
Filter

Fjärilar: Dagfjärilar

Dagfjärilarnas färgglada, vackra mönster ochfascinerande beteende har fängslat människor i alla tider. Vem har inte upplevtdet rogivande i att följa en citronfjärils till synes mållösa flygtur medblicken för att sekunden senare inse att sommaren snart är här? Volymen ingår ibokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna och beskriver alladagfjärilsarter som påträffats i Norden.
Lagerstatus: I lager
899 kr

Fjärilar flyger långt

De flesta känner nog till Sveriges vanligaste arter som påfågelöga, sorgmantel och nässelfjäril, men att det bland våra ca 120 arter finns fjärilar med namn som smultronvisslare, mnemosynefjäril och rovfjäril är kanske inte lika välkänt. Att vissa av våra arter flyttar precis som flyttfåglar är kanske också en nyhet för många. Amiralen gör en årlig flygtur från Sydeuropa, och tistelfjärilen flyger så långt som från Nordafrika och Mellanöstern. Alla dagfjärilar kan kännas igen på sina klubbformiga antenner med tunt antennskaft, och på att de i vila oftast håller vingarna sammanslagna över ryggen.

Samla fjärilar

Redan på 1700- och 1800-talen var det i västvärlden mycket populärt att samla vackra fjärilar. Nu, ett par sekel senare ökar åter intresset hos naturintresserade nordbor. Trenden är att studera dagfjärilarna i fält och gärna fotografera, snarare än att samla in dem. En annan metod är att håva in fjärilen och studera den i burk för att sedan släppa den fri igen.

Volymen ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna och beskriver alla dagfjärilsarter som påträffats i Norden.

Läs mer

Fakta
Titel Fjärilar: Dagfjärilar: Hesperiidae-Nymphalidae skinnband
Text Arttexter är författade av Claes U. Eliasson. Introduktionskapitlet är författat av Nils Ryrholm och bestämningsnyckeln är gjord av Ulf Gärdenfors.
Bild De tecknade illustrationerna av fjärilar är gjorda av Martin Holmer. Flertalet illustrerade larver och puppor är gjorda av Karl Jilg.
Antal arter 140
Systematisk beteckning DE 50–54
Innehåll Alla dagfjärilsarter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det möjligt, och roligt, att ta reda på vilka arter man hittat. Volymen presenterar dagfjärilsarter i systematisk ordning från familjerna Hesperiidae till familjen Nymphalidae.
Utgiven 2005-04-01
Sidantal 407
Utförande Skinnband (hårdband klätt med svenskt renskinn, trådbunden rygg, guldtoppsnitt)
Vikt 1950 g
Mått 228 x 285 x 34 mm
ISBN 9789188506542
Kunder som köpte denna köpte också

Skalbaggar: långhorningar

Långhorningar ståtar ofta med vackra färger, imponerande kroppsstorlek och synnerligen långa antenner. Därför har de ibland kallats just skalbaggsvärldens aristokrater. Det första mötet med en långhorning kan vara en minnesvärd upplevelse – som när en lång smaragdgrön myskbock flyger förbi framför näsan och med en duns landar på stugans faluröda panel.
899 kr