Sök
Filter

Fjärilar: Ädelspinnare - tofsspinnare

Natten är fjärilarnas tid! Svärmare och spinnare hör till den stora grupp fjärilar som traditionellt kallas nattfjärilar och som utgör ca 95 procent av alla fjärilsarter i Norden. Det finns många arter nära oss, men de lever sina liv i det fördolda. Du möter dem i mörkret när de flyger runt lampan vid stugknuten eller i skymningen när svärmare likt kolibrier flyger och stannar upp vid nattdoftande blommor.
Lagerstatus: 1 st i lager
899 kr

Att undvika upptäckt

Nattaktiva fjärilar är ofta både färggranna och kamouflagetecknade. Flera arters larver försvarar sig genom att sekundsnabbt ändra ställning och visa upp skräckinjagande teckningar. Kamouflaget hjälper också de vuxna nattfjärilarna att under dagtid undvika att bli uppätna av framför allt fåglar. För att klara sig under natten har flera arter utvecklat hörsel och vissa kan genom att sända ut brussignaler som ultraljud förvirra attackerande fladdermöss. Hos en del arter, till exempel nagelspinnare, hittar hanarna till honorna med hjälp av välutvecklade antenner som fångar upp honornas doftsignaler (feromoner).

Idealiska att studera

För dig som söker nattliga naturupplevelser är nattfjärilar idealiska att studera.  Med en vanlig fick- eller pannlampa kan du till exempel studera svärmare som besöker syren- och kaprifolblommor i din trädgård. Genom att plantera växter som flox, nejlikor och blomstertobak kan du göra trädgården attraktiv för svärmare och andra blombesökande nattfjärilar. Du kan till exempel hitta åkervindesvärmare, en spektakulär svärmare med ett vingspann på upp till 13 cm och med en lika lång sugsnabel.

Volymen ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna.

Läs mer

Fakta
Titel Fjärilar : ädelspinnare - tofsspinnare. Lepidoptera : lasiocampidae - lymantriidae
Text Arttexter är författade av Nils Hydén. Inledningskapitlet är författat av Markus Franzén och Nils Hydén. Bestämningsnyckeln är gjord av Håkan Elmqvist.
Bild Färgillustrationerna av fjärilar är gjorda av Karl Jilg och Torbjörn Östman. Larverna är illustrerade av Karl Jilg. Arne Moberg har tagit fram unika genitaliepreparat som fotograferats av Malin Birgersson.
Antal arter 144
Systematisk beteckning DE 55–63
Innehåll Alla arter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det roligt och möjligt att ta reda på vilka arter man hittat. För de fjärilsfamiljer som beskrivs här är begreppet svärmare och spinnare ett ofta använt samlingsnamn. Volymen behandlar arter som hör till nio familjer inom överfamiljerna Lasiocampoidea, Bombycoidea och Noctuoidea. Familjen Noctuidae (nattflyn) inom Noctuoidea behandlas inte i denna volym.
Utgiven 2007-04-01
Sidantal 480
Utförande Skinnband (hårdband klätt med svenskt renskinn, trådbunden rygg, guldtoppsnitt)
Vikt 2275 g
Mått 230 x 285 x 25 mm
ISBN 9789188506597