En grupp med stor mångfald
Heterobranchia är den artrikaste huvudgruppen bland snäckor. Den saknar svenskt namn men är inte mindre intressant för det. Form- och färgrikedomen är stor, och det finns arter som har skal och sådana som saknar skal. Av de cirka 370 arter som finns i Sverige lever lite mer än hälften på land eller i sötvatten och övriga i havet.
Variationen i utseende och levnadssätt är störst bland de marina arterna, med exempelvis de ofta spektakulärt färgade nakensnäckorna. Vissa arter i Heterobranchia simmar eller svävar fritt i vattnet, andra lever bland sandkornen i botten. Flertalet rör sig fram över underlaget med sin krypsula.
Vackra rovdjur med farliga utskott
Nakensnäckor är en grupp marina snäckor som saknar skal och som ofta har långa, brokigt färgade utskott på ryggsidan. Hos vissa arter är dessa utskott, som kallas cerata, laddade med giftiga nässelkapslar från bytesdjuren som utgörs av nässeldjur. Om en fisk attackerar pressas nässelkapslarna ut och bränner eller bedövar fienden precis som en brännmanet. Andra nakensnäckor har utskott med körtlar som innehåller illasmakande ämnen. Många saknar utskott och är kamouflagefärgade för att undvika upptäckt.
I Sverige finns 95 arter nakensnäckor som med sina starka färgteckningar och häftiga utskott är populära fotoobjekt för sportdykare. Än idag hittas fortfarande nya arter i svenska vatten.
Arter i denna volym
Boken är den inledande volymen om underklassen Heterobranchia och omfattar marina bakgälade snäckor samt de limniska kamgälssnäckorna. Lite mindre än hälften av de arter som finns i Sverige inom underklassen Heterobranchia presenteras i denna volym och det handlar främst om havslevande arter.
Läs mer om författarna här.