Sök
Filter

Bladmossor: Vitmossor – knappnålsmossor

I svenska skogar och myrmarker kan man inte undgå att lägga märke till den rika mångfalden av mossor. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 78 arter i 11 släkten, bland annat vitmossor och björnmossor. Dessutom finns här en introduktion till hela gruppen bladmossor och bestämningsnycklar till klasser och släkten som leder vidare till artnycklar i de fyra volymerna.
Lagerstatus: I lager
599 kr

En särpräglad livsform med rik mångfald i Sverige

Mossor är en del av vår fotosyntetiserande, gröna växtvärld. En särpräglad livsform, som på flera sätt skiljer sig från till exempel blomväxter och ormbunkar. De saknar bland annat rötter, och kan ta upp fukt och näring via hela skottet. 

I svenska skogar och myrmarker kan man inte undgå att lägga märke till vår rika mångfald av mossor. Här kan vi för en gångs skull tävla med tropikerna i artrikedom. Av jordens cirka 20 000 kända arter av mossor finns ungefär 1 000 i Sverige.

Mossorna trivs mycket bra på våra breddgrader och utgör en stor del av mångfalden i tempererade och arktiska klimat. Eftersom mossorna funnits under lång tid på jorden har de hunnit sprida sig över hela klotet, från Antarktis över tropikerna till Arktis.

De grupper som faller in under begreppet mossor är bladmossor, levermossor och nålfruktsmossor. De klart flesta av arterna hör till gruppen bladmossor.

Fyra volymer om bladmossor

Boken är en av fyra volymer om Sveriges totalt cirka 800 arter i gruppen bladmossor. Just denna volym fungerar som bas för alla fyra och för artbestämning av samtliga bladmossor. Här finns huvudnycklar till samtliga ingående klasser och släkten och en gemensam systematisk förteckning med sidhänvisningar till de släkten som behandlas i de övriga tre volymerna om bladmossor. I en längre presentation av gruppen bladmossor finns tydliga beskrivningar av mossans olika delar och hur man genom att studera dem kan lära sig skilja mellan olika mossarter. I boken finns unika bilder och förklaringar av detaljer och strukturer hos bladmossor. Här får du också praktiska råd om hur man samlar in mossor och om hjälpmedel som behövs för att artbestämma dem.

Arter i denna volym

Vitmossor och björnmossor är välkända för de flesta som promenerar i skogar och myrmarker. I boken presenteras också de mindre kända fyrtandsmossorna och de nästan svarta sotmossorna.

 

Läs mer

Fakta
Titel Bladmossor: Vitmossor – knappnålsmossor: Bryophyta: Sphagnum–Tetrodontium
Sidantal 414
Vikt 1954 g
Text Niklas Lönnell och Tomas Hallingbäck
Bild Christopher Reisborg
Antal arter 78
Systematisk beteckning AJ 1-5
Innehåll Volymen behandlar alla 78 arter som påträffats i Sverige inom 11 släkten bladmossor. De presenteras i systematisk ordning från släktet vitmossor till släktet knappnålsmossor och beskrivs med text, bilder och utbredningskarta. Bestämningsnycklar finns till alla ingående arter. Dessutom finns här en introduktion till gruppen bladmossor och bestämningsnycklar till klasser och släkten som leder vidare till artnycklar i samtliga fyra volymer om bladmossor.
Utgiven 2019-12-16
Utförande Klotband (hårdband klätt med väv och med skyddsomslag, trådbunden rygg)
Mått 230 x 286 x 34 mm
ISBN 9789187853524
Kunder som köpte denna köpte också

Ringmaskar: Havsborstmaskar

Havsborstmaskar ingår i den stora gruppen ringmaskar som också omfattar bl.a. daggmaskar och iglar. De flesta havsborstmaskar lever i havet, men några arter lever i sötvatten och man har till och med hittat ett fåtal arter på land. Havsborstmaskar har länge använts som en viktig organismgrupp inom marin miljöövervakning. 

599 kr

Blötdjur: Sidopalpssnäckor – taggsäcksnäckor

I Sveriges vatten gömmer sig en värld av fascinerande djur med spännande levnadssätt. I den första volymen om snäckor får vi följa med ner på djupet och uppleva en fantastisk värld. Här presenteras 146 arter, bland annat nakensnäckorna som med sina starka färger och häftiga utskott är spännande fotoobjekt för sportdykare. Än idag hittas nya arter i svenska vatten.
599 kr

Bladmossor: Skirmossor - baronmossor

Vissa bladmossor kan täcka skogsgolvet fullständigt och bilda en mjuk, grön matta. Andra trivs bäst i villaträdgårdens gräsmatta. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 220 arter i 85 släkten, bland annat hakmossor, kammossor, husmossor och väggmossor.
599 kr