Bladmossor kan man hitta på olika underlag och i vitt skilda miljöer – på bark och sten eller på jord i skuggiga och fuktiga områden. De vackra parasollmossorna växer på spillning från växtätare. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 292 arter i 60 släkten, bland annat hättemossor, parasollmossor och stjärnmossor.
En särpräglad livsform med rik mångfald i Sverige
Mossor är en del av vår fotosyntetiserande, gröna växtvärld. En särpräglad livsform, som på flera sätt skiljer sig från till exempel blomväxter och ormbunkar. De saknar bland annat rötter, och kan ta upp fukt och näring via hela skottet.
Av jordens cirka 20 000 kända arter av mossor finns ungefär 1 000 i Sverige. Mossorna trivs väldigt bra på våra breddgrader och utgör en stor del av mångfalden i tempererade och arktiska klimat. Eftersom mossorna funnits under lång tid på jorden har de hunnit sprida sig över hela klotet, från Antarktis över tropikerna till Arktis.
Fyra volymer om bladmossor
Boken är en av fyra volymer i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna som behandlar bladmossor. I böckerna finns unika bilder och förklaringar av detaljer och strukturer hos bladmossor som aldrig tagits fram tidigare.
Arter i denna volym
På de flesta arter som presenteras i denna volym sitter kapseln i toppen av skotten. Några släkten har praktfulla eller speciella kapslar, till exempel äppelmossor och parasollmossor. Tack vare modern fototeknik kan du uppleva fantastiska detaljer och strukturer genom unika närbilder. Till exempel går det att kring mynningen av strimhättemossans kapsel tydligt se tänderna, som förhindrar att alla sporerna trillar ut samtidigt.