Sök
Filter

Bladmossor: Sköldmossor - blåmossor

Mjuka kuddar och rufsiga tofsar med sporkapslar i olika former och färger – variationsrikedomen bland bladmossor är stor! Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 262 arter i 49 släkten, bland annat klockmossor, raggmossor, blommossor och klipptussar.
Lagerstatus: I lager
599 kr

Mjuka kuddar och rufsiga tofsar med sporkapslar i olika former och färger – variationsrikedomen bland bladmossor är stor. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 262 arter i 49 släkten, bland annat klockmossor, raggmossor, blommossor och klipptussar.

En särpräglad livsform med rik mångfald i Sverige

Mossor är en del av vår fotosyntetiserande, gröna växtvärld. En särpräglad livsform, som på flera sätt skiljer sig från till exempel blomväxter och ormbunkar. De saknar bland annat rötter, och kan ta upp fukt och näring via hela skottet.

Av jordens cirka 20 000 kända arter av mossor finns ungefär 1 000 i Sverige. Mossorna trivs väldigt bra på våra breddgrader och utgör en stor del av mångfalden i tempererade och arktiska klimat. Eftersom mossorna funnits under lång tid på jorden har de hunnit sprida sig över hela klotet, från Antarktis över tropikerna till Arktis.

Fyra volymer om bladmossor

Boken är en av fyra volymer i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna som behandlar bladmossor. I böckerna finns unika bilder och förklaringar av detaljer och strukturer hos bladmossor som aldrig tagits fram tidigare. 

Läs mer

Fakta
Vikt 1952 g
Titel Bladmossor: Sköldmossor - blåmossor: Bryophyta: Buxbaumia - Leucobryum klot
Text Tomas Hallingbäck, Niklas Lönnell, Henrik Weibull och Lars Hedenäs
Bild Flertalet akvareller är gjorda av Pollyanna von Knorring samt några av Liselott Öhman och Karl Jilg. Merparten av fotografierna är tagna av Tomas Hallingbäck, Stefan Evertsson och Niklas Lönnell.
Antal arter 262
Systematisk beteckning AJ 6–23
Innehåll Alla arter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det roligt och möjligt att ta reda på vilka arter man hittat. Volymen behandlar 262 arter av egentliga bladmossor i 49 släkten. De presenteras i systematisk ordning från släktet sköldmossor till släktet blåmossor. Här finns unika bilder och förklaringar av detaljer och strukturer hos bladmossor som aldrig tagits fram tidigare.
Utgiven 2005-12-01
Sidantal 416
Utförande Klotband (hårdband klätt med väv och med skyddsomslag, trådbunden rygg)
Mått 230 x 286 x 34 mm
ISBN 9789188506559
Kunder som köpte denna köpte också

Bladmossor: Vitmossor – knappnålsmossor

I svenska skogar och myrmarker kan man inte undgå att lägga märke till den rika mångfalden av mossor. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 78 arter i 11 släkten, bland annat vitmossor och björnmossor. Dessutom finns här en introduktion till hela gruppen bladmossor och bestämningsnycklar till klasser och släkten som leder vidare till artnycklar i de fyra volymerna.
599 kr

Bladmossor: Skirmossor - baronmossor

Vissa bladmossor kan täcka skogsgolvet fullständigt och bilda en mjuk, grön matta. Andra trivs bäst i villaträdgårdens gräsmatta. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 220 arter i 85 släkten, bland annat hakmossor, kammossor, husmossor och väggmossor.
599 kr

Bladmossor: Kompaktmossor - kapmossor

Bladmossor kan man hitta på olika underlag och i vitt skilda miljöer – på bark och sten eller på jord i skuggiga och fuktiga områden. De vackra parasollmossorna växer på spillning från växtätare. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 292 arter i 60 släkten, bland annat hättemossor, parasollmossor och stjärnmossor.
599 kr