Sök
Filter

Blötdjur: Snyltsnäckor – skivsnäckor

I den andra volymen om snäckor presenteras lungsnäckorna. Vinbergssnäcka, trädgårdssnäcka och mördarsnigel är välkända bland många och ofta ökända av husägare. Uppemot 20 av bokens 193 arter kan hittas i trädgårdsmiljöer, och de allra flesta är harmlösa. Utöver invånarna i din trädgård får du även lära känna betydligt mindre kända snäckor på kalfjäll, i sjöar, skogar och hav.
Lagerstatus: I lager
599 kr

Snäckor blir sniglar – evolution som pågår

Är en snigel en snäcka eller är det tvärtom? Till exempel är sniglar som serveras på restaurang i själva verket snäckor. En bra regel för att skilja på dessa blötdjur är att de som har skal kallas snäckor och de som saknar skal benämns sniglar. Men sniglar är egentligen snäckor som under evolutionens gång gjort sig av med skalen, för att kunna röra sig snabbare. Flera snigelarter har fortfarande kvar en liten skalrest under ett hudveck. De båda grupperna är närbesläktade och hör till överordningen äkta lungsnäckor.

Främmande arter

Snäckor är en av de djurgrupper som har högst andel främmande arter, det vill säga arter som förts in i landet av människan och stannat kvar. Då lungsnäckor har den mycket speciella förmågan att befrukta sig själva räcker det att endast en individ kommer in i landet för att starta en helt ny population. Den ökade importen av trädgårdsväxter och ett varmare klimat har gjort att främmande snäckarter lättare fått fotfäste hos oss. Boken omfattar drygt 30 främmande arter som till exempel svarthuvad snigel och sydhedsnäcka.

Många olika livsmiljöer

De arter som presenteras i den här boken finns i så gott som alla miljöer i landet, från kalfjäll till skogar, ängar, sjöar, bäckar och hav samt i varenda trädgård och villaområde. Vanligtvis hittar man dem i marknivå men vissa snäckor kryper gärna på trädstammar, som de avlånga spolsnäckorna. Det finns även snäckor och sniglar som är anpassade för ett liv under jord, som de ljusskygga arterna mullsnäcka och kaukasisk masksnigel. De tre överordningar som presenteras i denna volym utnyttjar var sin av tre olika livsmiljöer. Locklungsnäckor lever i havet, äkta lungsnäckor lever på land och sötvattenslungsnäckor lever i sötvatten.

Läs mer

Fakta
Titel Blötdjur: Snyltsnäckor – skivsnäckor: Mollusca Pyramidellidae–Planorbidae
Vikt 2404 g
Sidantal 528
Text Ted von Proschwitz, Jonas Roth och Kennet Lundin
Bild Jonas Roth och Robert Back
Antal arter 193
Systematisk beteckning DN 168–202
Innehåll Volymen behandlar 193 svenska arter av snäckor inom underklassen Heterobranchia. De presenteras i systematisk ordning från familjen snyltsnäckor till familjen skivsnäckor och beskrivs med text och bild. Bestämningsnycklar finns till alla ingående arter.
Utgiven 2023-05-04
Utförande Klotband (hårdband klätt med väv och med skyddsomslag, trådbunden rygg)
Mått 233 x 286 x 39 mm
ISBN 9789187853678
Kunder som köpte denna köpte också

Blötdjur: Sidopalpssnäckor – taggsäcksnäckor

I Sveriges vatten gömmer sig en värld av fascinerande djur med spännande levnadssätt. I den första volymen om snäckor får vi följa med ner på djupet och uppleva en fantastisk värld. Här presenteras 146 arter, bland annat nakensnäckorna som med sina starka färger och häftiga utskott är spännande fotoobjekt för sportdykare. Än idag hittas nya arter i svenska vatten.
599 kr

Bladmossor: Vitmossor – knappnålsmossor

I svenska skogar och myrmarker kan man inte undgå att lägga märke till den rika mångfalden av mossor. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 78 arter i 11 släkten, bland annat vitmossor och björnmossor. Dessutom finns här en introduktion till hela gruppen bladmossor och bestämningsnycklar till klasser och släkten som leder vidare till artnycklar i de fyra volymerna.
599 kr

Ringmaskar: Havsborstmaskar

Havsborstmaskar ingår i den stora gruppen ringmaskar som också omfattar bl.a. daggmaskar och iglar. De flesta havsborstmaskar lever i havet, men några arter lever i sötvatten och man har till och med hittat ett fåtal arter på land. Havsborstmaskar har länge använts som en viktig organismgrupp inom marin miljöövervakning. 

599 kr