Sök
Filter

Mångfotingar

Uråldriga varelser som närmaste granne? Du har säkert kommit i kontakt med mångfotingarna, eller tusenfotingarna som de heter i folkmun, då de "flyter iväg" på sitt karakteristiska sätt när du lyfter på en sten eller ruckar lite på vedtraven.
Lagerstatus: I lager
599 kr

Vid första anblicken kan mångfotingar verka oansenliga. Men när man tänker på att det handlar om en djurgrupp som lyckats överleva på jorden i över 400 miljoner år inser man att de är överlevnadskonstnärer av stora mått och väl värda att ägna några minuters eftertanke.  

Ofarliga djur

Ingen av våra svenska arter är farlig för människan. Brun stenkrypare, Lithobius forficatus, är den största arten bland enkelfotingarna i Sverige och är ett rovdjur med stora käkar. Den kan "knipas" men inte bita hål på din hud. Det är alltså ingen fara att ta upp den. Studera den på nära håll och lära dig mer om dina grannar i trädgården.

Volymen ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna och beskriver alla nordiska mångfotingsarter.

Läs mer

Fakta
Titel Mångfotingar: Myriapoda klotband
Text Avsnitten om mångfotingar är författade av Göran Andersson, Bjarne A. Meidell, Ulf Scheller, Per Djursvoll och Ulf Gärdenfors. Det introducerande avsnittet till leddjuren är skrivet av Graham Budd.
Bild Färgillustrationerna av mångfotingar är gjorda av Jan-Åke Winqvist. Monika Osterkamp Madsen har tecknat merparten av de svartvita detaljillustrationerna. Övriga illustrationer är gjorda av Karl Jilg, Liselotte Öhman och Javier Herbozo.
Antal arter 111
Systematisk beteckning CF
Innehåll Alla mångfotingsarter som påträffats i Norden beskrivs med utförliga texter, pedagogiska illustrationer och utbredningskarta. Lättanvända nycklar för artbestämning gör det möjligt, och roligt, att ta reda på vilka arter man hittat. Boken innehåller alla arter av enkelfotingar, dubbelfotingar, fåfotingar och dvärgfotingar. Enkel- och dubbelfotingar kallas i folkmun för tusenfotingar. Mångfotingar är den första gruppen inom leddjuren (Arthropoda), därför innehåller boken även introducerande avsnitt till leddjuren.
Utgiven 2005-10-01
Sidantal 351
Utförande Klotband (hårdband klätt med väv och med skyddsomslag, trådbunden rygg)
Vikt 1691 g
Mått 228 x 285 x 30 mm
ISBN 9789188506535
Kunder som köpte denna köpte också

Bladmossor: Vitmossor – knappnålsmossor

I svenska skogar och myrmarker kan man inte undgå att lägga märke till den rika mångfalden av mossor. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 78 arter i 11 släkten, bland annat vitmossor och björnmossor. Dessutom finns här en introduktion till hela gruppen bladmossor och bestämningsnycklar till klasser och släkten som leder vidare till artnycklar i de fyra volymerna.
599 kr

Stövsländor

Tittar man riktigt nära kan man upptäcka dem, stövsländorna. De är vanligare än man kan tro. Variationen i utseende är stor, från skira sländor med flortunna vingar till millimetersmå bleka och vinglösa boklöss. Ta med dig luppen och kasta dig ut i stövsländornas fantastiska värld av former, färger och beteenden.
499 kr

Tvåvingar: Blomflugor del 2

Den som invigs i blomflugornas fascinerande värld ska finna förunderligt vackra strukturer och märkliga levnadssätt. En del arters larver lever av växter, några lever av bladlöss, vissa lever i bon av getingar eller myror, medan andra lever under vattenytan i dammar och pölar.
599 kr