Sök
Filter

Tagghudingar - svalgsträngsdjur

Vad är det som har hundratals fötter, saknar huvud och är ganska nära släkt med oss? Svaret är tagghudingar. Det finns drygt 70 arter av tagghudingar längs den svenska kusten – nästan uteslutande längs västkusten. Sjöstjärnor, sjöborrar, sjögurkor och ormstjärnor är alla tagghudingar.
Lagerstatus: I lager
899 kr

Till gruppen hör förutom sjöstjärnor och sjöborrar även liljestjärnor, ormstjärnor med slingriga armar och avlånga sjögurkor som gräver sig fram genom bottensedimentet.

Många tagghudingar är formade som en stjärna eller boll; de flesta har inte ens något som är fram och bak. Ormstjärnorna saknar analöppning, vilket gör att avföringen går ut genom munnen. Och sjögurkor andas med rumpan.

Vanlig sjöstjärna Asteriasrubens kan man hitta vid stranden, men de flesta tagghudingar lever ganska djupt nere i havet och det krävs dykutrustning för att man ska kunna studera dem på plats.

Återbildar förlorade kroppsdelar

Om en ormstjärna blir av med en arm, växer det snabbt ut en ny. Många tagghudingar har en mycket god förmåga att återbilda förlorade kroppsdelar. De speciella stamceller som gör detta möjligt intresserar forskare med tanke på tagghudingarnas släktskap med oss människor.

Det kan vara svårt att inse vad alla dessa arter har gemensamt, men både likheter och skillnader beskrivs i denna bok. 

Volymen ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna.

Läs mer

Fakta
Titel Tagghudingar-svalgsträngsdjur : Echinodermata-Hemichordata
Text Hans G. Hansson, Tomas Cedhagen och Malin Strand
Bild Helena Samuelsson
Antal arter 75
Systematisk beteckning DX–DY
Innehåll Alla arter som påträffats i Sverige beskrivs med utförliga texter och pedagogiska illustrationer. Här finns även lättanvända nycklar för artbestämning.
Utgiven 2013-12-02
Sidantal 270
Utförande Skinnband (hårdband klätt med svenskt renskinn, trådbunden rygg, guldtoppsnitt)
Vikt 1453 g
Mått 230 x 285 x 22 mm
ISBN 9789188506832
Kunder som köpte denna köpte också

Ringmaskar: Havsborstmaskar

Havsborstmaskar ingår i den stora gruppen ringmaskar som också omfattar bl.a. daggmaskar och iglar. De flesta havsborstmaskar lever i havet, men några arter lever i sötvatten och man har till och med hittat ett fåtal arter på land. Havsborstmaskar har länge använts som en viktig organismgrupp inom marin miljöövervakning. 

599 kr

Bladmossor: Vitmossor – knappnålsmossor

I svenska skogar och myrmarker kan man inte undgå att lägga märke till den rika mångfalden av mossor. Den här boken är en av fyra volymer om bladmossor. Här presenteras 78 arter i 11 släkten, bland annat vitmossor och björnmossor. Dessutom finns här en introduktion till hela gruppen bladmossor och bestämningsnycklar till klasser och släkten som leder vidare till artnycklar i de fyra volymerna.
899 kr

Blötdjur: Sidopalpssnäckor – taggsäcksnäckor

I Sveriges vatten gömmer sig en värld av fascinerande djur med spännande levnadssätt. I den första volymen om snäckor får vi följa med ner på djupet och uppleva en fantastisk värld. Här presenteras 146 arter, bland annat nakensnäckorna som med sina starka färger och häftiga utskott är spännande fotoobjekt för sportdykare. Än idag hittas nya arter i svenska vatten.
899 kr