Sök
Filter

Ringmaskar: Havsborstmaskar

Havsborstmaskar ingår i den stora gruppen ringmaskar som också omfattar bl.a. daggmaskar och iglar. De flesta havsborstmaskar lever i havet, men några arter lever i sötvatten och man har till och med hittat ett fåtal arter på land. Havsborstmaskar har länge använts som en viktig organismgrupp inom marin miljöövervakning.
Lagerstatus: I lager
899 kr

Det finns omkring 14 000 beskrivna arter av havsborstmaskar, varav ungefär 500 finns i svenska vatten. Denna volym behandlar de 205 arter som hör till underklassen Aciculata.

De flesta havsborstmaskar är frilevande, aktiva jägare eller passiva sedimentätare. En av de vanligaste aktiva jägarna är bakborstig rovmask som man kan hitta vid stränderna under stenar och uppspolad tång.

En annan av de havsborstmaskar som beskrivs är bakfotsmasken som bland annat lever i Gullmarsfjorden, Nordsjön och runt Brittiska öarna. Namnet har arten fått av de stora fötter som finns bak på kroppen. Bakfotsmasken har havskräftor och humrar som värddjur och är till nytta för dessa genom att den håller gälar och ägg rena från bakterier och mikroalger. Det finns även havsborstmaskar som är parasiter, som till exempel vampyrmasken. Den äter genom att suga ut blod och kroppsvätskor från sin värd, som är en annan havsborstmask. I munnen finns många tänder som fungerar som förankringsanordning i värddjuret.

Volymen ingår i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna.

Läs mer

Fakta
Titel Ringmaskar : havsborstmaskar. Annelida : polychaeta: aciculata
Text Arne Nygren och Fredrik Pleijel
Bild Arne Nygren, Helena Samuelsson och Fredrik Pleijel
Antal arter 205
Systematisk beteckning DQ 1–28
Innehåll Denna bok behandlar de 205 arter som påträffats i Sverige och hör till underklassen Aciculata. De beskrivs med utförliga texter och oftast med fotografier eller färgillustrationer samt pedagogiska, svartvita detaljbilder. Här finns även nycklar för artbestämning.
Utgiven 2018-04-27
Sidantal 384
Utförande Skinnband (hårdband klätt med svenskt renskinn, trådbunden rygg, guldtoppsnitt)
Vikt 1860 g
Mått 233 x 288 x 33 mm
ISBN 9789187853326